Kryptovaluta – Hvad er det og hvordan fungerer det?

I dag er kryptovaluta blevet et globalt fænomen som meget få af os ikke kender til. Det er kendt af de fleste, men forstået af de færreste. Dette er nu også forståeligt, eftersom produktet er teknisk avanceret og nørdet. Grunden til, at vi dækker emnet er, at det kan øge dit privatliv, ligesom VPN, da det ikke kan spores lige så nemt som statsregulereret valuta og vi mener masseovervågning er forkert. Kryptovaluta er en af de emner som mange hele tiden holder konstant øje med og du kan læse meget mere om kryptovaluta på stabilokonomi.dk

kryptovaluta

I 2019 vil du have svært ved, at finde en stor bank, stort revisionsfirma eller stor software firma, der ikke har undersøgt kryptovalutaer. Teknologien bag, blockchain, er nemlig brugbar i mange andre brancher.

Kryptovaluta er også kendt under navne som virtuel valuta og digitale penge, og er en del anderledes end traditionel FIAT (penge som vi kender det – centraliseret og styret af autoriteter).

I denne artikel vil de vigtigste punkter, indenfor kryptovaluta blive afdækket:

  • Hvor kommer kryptovaluta fra?
  • Hvorfor bruge tid på, at undersøge kryptovaluta?
  • Hvad bør jeg vide om krypto?

Investering i kryptovaluta

Efter at kryptovaluta kom til verden, så blev kryptovaluta et omtalt emne i hele verden. Især Bitcoin gjorde sit, til at det havde et stort indtræk i europa, hvor alle pludseligt investerede i kryptovaluta fordi deres bitcoins steg, steg og derefter så steg de lidt mere. Ja de gik fra under 1 dollar pr. bitcoin til over 19.000 dollars, som endte med at gøre mange af deres investorer millionære, hvis de nåede at sælge inden de opnåede et større fald efterfølgende. Hvis du vil vide mere omkring kryptovaluta, så kan du læse denne guide til kryptovaluta på pengeskole.dk

Hvordan blev kryptovaluta skabt?

De færreste ved det, men kryptovaluta blev skabt som et side produkt af en opfindelse. Satoshi Nakamoto, den ukendte person bag Bitcoin. Han er og vil altid være den vigtigste person i kryptovalutas historie. Da han skabte Bitcoin, var det faktisk ikke formålet med det projekt han var i gang med.

I ultimo 2008 annoncerede Satoshi Nakamoto Bitcoin. Han beskrev det som en ‘peer-to-peer elektronisk pengesystem’.

Peer-to-peer er et datanet der er styret af dem der bruger netværket

Hans mål var at skabe en digital valuta. Derudover var han friheds-aktivist, hvorfor han valgte at basere Bitcoin på peer-to-peer. Dette skaber decentralisering, altså at brugerne har magten. Der er ingen statslig eller autoritær indvirken på kurs, transaktioner eller noget som helst.

Bitcoin blev starten på kryptovaluta. En Bitcoin kostede desuden kun et par cents i starten, og har toppet på 19.000$ pr. stk. Køb Bitcoin hvis du tror at vi rammer det niveau igen.

Hvad er kryptovaluta?

Den korte forklaring, er at kryptovaluta er en decentraliseret digital valuta. Men hvad betyder det egentlig og hvordan virker det?

Før vi hopper direkte til det, er der tre essentielle begreber man er nødt til, at forstå.

Decentraliseret: I krypto universet er der ikke en central computer eller server, der styrer showet. Styringen er distribueret på deres netværk, oftest bestående af flere tusinde computere. Disse computere er drevet af brugerne. Her er der f.eks. opstået Bitcoin gambling og Casino med mulighed for at spille online anonymt og mange andre muligheder.

Peer-to-peer: Krypto går fra person til person online. I denne process indgår, hverken bank eller Paypal. Både banken og paypal vil være tredjeparter i en normal handel, men i kryptovaluta er der ingen tredjeparter. Alt går direkte fra bruger til bruger.

Mining: Netværket kryptovaluta kører over hedder blockchain. Mining sikrer sikkerheden af denne blockchain. Folk der miner validerer transaktioner og gemmer dem på blockchain’en, og en transaktion skal valideres før den eksekveres. Derfor er eksistensgrundlaget af blockchain meget afhængig af minere. Af denne grund, får minere en meget lille procent-del af transaktionens totalværdi. Dette holder lokomotivet kørende.Hvis du vil vide mere omkring kryptovaluta, så kan du læse denne artikel om Bitcoin, som for mange er de mest anerkendte kryptovaluta.

Fællestræk for kryptovaluta

Alle krypto’er er forskellige og har deres eget formål, men de fleste er dog ens på et fundamentalt plan. Her kan du se fællestræk ved de fleste kryptovaluta:

  • Irreversibel

Efter du har lavet en transaktion og det er bekræftet af netværket, kan du ikke få dem retur. Hele systemet er bygget til at være en-vejs.

  • Anonym

Alle kan oprette en wallet, det kræver hverken personoplysninger eller nogen form for dokumentation. Din wallet er bare en linje kode, hvor du kan modtage penge.

  • Formidling af transaktioner globalt og hurtigt

En overførsel af penge kommer på netværket med det samme, herefter bekræftes transaktionen. I princippet kan du lave en transaktion til en bruger på den anden side af verden, og brugeren vil have pengene indenfor få minutter.

  • Sikkerhed som fokusområde

Krypto’er benytter oftest den nyeste og bedste krypterings-teknologi, hvorfor hacking nærmest er umuligt.

Kryptovaluta eller Aktier?

Hvis du står og skal vælge imellem aktier og Kryptovaluta fordi du gerne vil have et højt afkast og få en stor gevinst, så er begge to glimrende muligheder. Du skal dog vide at risikoen for at tabe penge på kryptovaluta større grundet nogle større udsving i kurserne, men gevinsten er også lagt større. Når du investere i aktier, så kan du forvente en mindre risiko, men afkastet vil også være en smule mindre.

Står du og skal vælge imellem Kryptovaluta eller aktier, så bør du læse denne artiklen færdig og derefter læse mere omkring investering i aktier

Kryptovaluta kurser

Hvis du ønsker, at følge med i priserne på de forskellige valutaer anbefaler vi CoinMarketCap (CMC). Siden indeholder kurser på de forskellige krypto’er, den globale markedsværdi, analyser og meget mere.

kryptovaluta kurser
https://coinmarketcap.com/

Her kan du se market-cap, som er den totale værdi. Du kan se prisen, som er pris pr. stk. Volumen pr. 24 timer som angiver, hvor meget der bliver solgt/købt dagligt. Ændringen i kursen de sidste 24 timer.

Hvis du ønsker at købe Bitcoin, Ripple, Ethereum eller anden krypto anbefaler vi Coinbase. Det gør vi fordi, at det er den nemmeste måde at anskaffe det på. Du skal blot oprette en bruger og betale med kreditkort.

5/5 - (19 votes)