VPN for dummies – sådan fungerer VPN

Hvis du er havnet her, er det formentligt fordi, at du allerede har hørt om en VPN, men ikke helt har styr på, hvad det er, og hvordan den fungerer. Bare rolig – i denne artikel forklarer vi VPN helt fra bunden, så alle kan være med. Vi starter ud med at se på, hvad en VPN egentlig er.

Virtual Private Network

VPN står for ”Virtual Private Network”, og bare titlen kan give sved på panden hos de fleste. Det er der dog ingen grund til at få. Lad os glemme alt om det fancy navn og i stedet se på, hvad en VPN egentlig er.

En VPN er et lille program, der bruges til at vise andre, at du og din computer er logget på et andet sted, end det er tilfældet. Når du bruger en VPN, kan du dermed f.eks. vise, at du er logget på i Kina, USA eller et helt tredje land, selv om du i virkeligheden er placeret i Danmark, og logger på herfra.

Hvad bruges VPN til i praksis?

Vi ved nu, at VPN bruges til at skjule vores egentlige placering, men hvad bruges dette så til i praksis? Er det for at skjule for lillemor, at du lige har købt et nyt, smart vintage ur på nettet? Dog ikke. Der findes dog en række andre eksempler, hvor det kan være en fordel, at det ser ud som om, at du logger på fra et andet land.

Et eksempel herpå kunne være, hvis du rejser til Kina. Som rejsende i Kina vil du opleve, at Kina spærrer for adgang til en lang række internetsider; heriblandt Google og Facebook. Når en kineser – eller du – forsøger at åbne Google eller Facebook på nettet i Kina, vil i derfor blive blokeret.

Bruger du en VPN, kan du imidlertid fremstå som om, at du logger på fra et andet land, f.eks. USA. Nu bliver du ikke blokeret længere, da du ikke ser ud til at være i Kina, men derimod i USA. En VPN kan på den måde bruges til at skabe adgang til sider, det ellers ikke er muligt at opnå adgang til grundet din lokation.

Ovenstående er blot et eksempel på, hvordan en VPN fungerer. Der kan findes adskillige andre tilfælde, herunder også sikkerhedsmæssige tilfælde, hvor det giver god mening at anvende en VPN. Det er dog først og fremmest vigtigt at forstå, at en VPN bruges til at skjule din egentlige position. Mere kompliceret er det faktisk ikke.

Rate this post