VPN-tjenester du bør undgå

Det moderne menneske lever i dag langt mere online end for blot få år siden. Især de mobile enheder har gjort vores hverdag ekstremt digital. Vi ordner både bankanliggender, betaler regninger, bestiller tid hos lægen og skriver meddelelser på Aula til vores børns lærere og lignende.

Derudover deler vi billeder og private tekster som aldrig før, når vi frekventerer sociale medier som Facebook, Twitter og Instagram. Vores private oplysninger svirrer efterhånden overalt, og det er i den forbindelse blevet en nødvendighed at skænke cybersikkerhed en tanke. I den forbindelse begynder flere og flere at benytte VPN’er. Men hvad er en VPN? Og kan der være faldgruber indenfor selv VPN-sfæren, som man skal passe på? Vi tager et kig på det her.

Hvad er en VPN i det hele taget?

VPN er en forkortelse for Virtual Private Network. Og det er, som navnet antyder, en tjeneste der skaber sikkerhed for den enkelte online bruger ved at skade et virtuelt privat netværk at surfe på. Det virtuelle private netværk består hovedsageligt af to hovedelementer: kryptering af brugerens data til og fra den internetforbundne enhed samt en mulighed for at få tildelt en fremmed IP-adresse. Det kan der være op til flere forskellige fordele ved.

De direkte fordele ved en solid og pålidelig VPN-udbyder

Der er ingen tvivl om at en VPN, en pålidelig en af slagsen vel at mærke, er en super investering. Med den kan man skabe større online privatliv ved eksempelvis at vælge en fremmed IP-adresse, således at ens egen maskeres. På den måde vil man ikke længere kunne spores af hjemmesider og tredjepart, som gerne vil kende din geografiske placering og data for at kunne lave irriterende målrettede reklamer mod dig. Derudover sikrer krypteringen af dataen, at ingen udefrakommende cyberkriminelle eller hackere kan snage i din data. Den er ganske enkelt gemt væk i et solidt og kompliceret krypterings-netværk, eller er den? Mange VPN-udbydere er både solide og pålidelige, men visse udbydere skal man dog holde øje med.

Hold øje med VPN-udbydere med skjulte ejere

En af de ting man især skal holde øje med, er selve ejerskabet hos den pågældende VPN-udbyder. Online data er guld værd for firmaer og korporationer, men også for regeringer, som ønsker kontrol og overvågning af borgerne i eget land såvel som i udlandet. Visse VPNer er ejet skjult af kinesiske virksomheder, hvorfor man her bør sætte hælene i og tænke sig om. Kina er et lukket og censureret land, som ikke tolererer nogen form for åben demokratisk proces på internettet.

Derfor kan man nemt forvente at de pågældende skjulte kinesisk-ejede VPN-udbydere kan have andre bevæggrunde for at udbyde VPN-tjenester end blot for at skabe sikkerhed for sine brugere. I stedet kunne man nemt frygte det stik modsatte scenarie. Så gå langt uden om VPN-udbydere med skjult kinesisk ejerskab, eller hvor ejerskabs-oplysningerne virker ugennemsigtige og mistænkelige.

Gratis VPN’ere kan også være tvivlsomme

Der findes mange gode gratis ting på nettet, som kan give bedre og øget cybersikkerhed. Nettet er fuld af gode og officielle råd mod eksempelvis malware og ondsindede online trusler. Man har også længe kunnet downloade gratis antivirus-programmer og prøveperioder på større og mere professionelle programmer. På samme måde kan man i dag også downloade VPN-tjenester, som faktisk ikke koster en krone. Eneste hage er, at man så siger ja tak til en masse reklamer, men man kan hænde at sige ja tak til så mange andre tvivlsomme ting også.

Nogle gratis VPN-udbydere har slet ikke så meget rent mel i posen, som man skulle tro. Nogle er decideret skjulte online fælder, hvor udbyderen faktisk kan hænde at være mere ødelæggende end gavnlig for dit system eller enhed. Så vær varsom med de gratis VPN-tjenester. Du vil i den grad også opleve, at de gratis udbydere leverer langsomme og til tider knapt så funktionelle VPN’ere som de betalte tjenesteudbydere.

Selv nogle af de bedste VPN-udbydere gemmer info om dig

Der er ingen tvivl om, at de betalte VPN-tjenester er de bedste. Og helst dem, man kender til. Man skal undgå gratis tjenester, fordi de både kan være ekstremt dårlige og fordi der kan gemme sig ondsindede hensigter bag projekterne. At man skal undgå skjulte kinesisk-ejede VPN-tjenester giver også sig selv.

For at vælge den absolut mest sikre VPN-udbyder af de etablerede og velkendte udbydere, bør man sigte efter zero-log udbyderne. Zero-log betyder, at den pågældende VPN-udbyder IKKE gemmer nogen form for data om dig som bruger. Derfor er du 100 procent anonym som bruger af den pågældende VPN-tjeneste. En sådan VPN-tjeneste bør overvejes, især når man tænker i hvor høj grad danske brugere faktisk er truet af hackere hvert år.

Rate this post