Torrents: Hvordan virker det og hvor skal man være opmærksom?

Torrents, eller retter sagt torrenting, er er protokol der tillader hurtig download af store filer – men det er en anderledes metode end almindelig download.

torrent download

Når du download en fil fra internetter, skal en server uploade på samme tid (og bruge mange kræfter på dette), så du kan downloade. Hvis en fil er rigtig stor, og flere tusinde mennesker henter den på samme tid kan det belaste serveren så meget at den enten lukker ned, eller at alle der downloader filen downloader virkelig langsomt. Derfor er almindelig fil-download ikke optimalt til store filer, der samme tid har høj efterspørgsel.

Dette er hele eksistensgrundlaget for torrents download. Hver bruger der er i gang med, at downloade filen skal samtidig uploade den del af filen de har downloadet. Har en bruger f.eks. downloadet 38%, kan han uploade 38% af denne fil samtidig, til de brugere der er under 38% i download. Konceptet er kaldt ‘peer-to-peer’ (forkortelse: P2P).

Vi har lavet denne illustration af direkte download vs. peer-to-peer.

torrents peer to peer
Direkte download vs. Peer-to-peer (P2P)

Hvilken torrent klient skal jeg vælge?

Faktisk er valg af torrent klient ikke så vigtig, som mange tror. De er ofte lige gode målt på performance, hastighed og brugervenlighed. Dog skal man altid benytte en anerkendt klient, og her er uTorrent og BitTorrent rigtig fine bud.

uTorrent vs BitTorrent

Hvis man stiller uTorrent og BitTorrent op i mod hinanden og kigger på forskellige parametre, vil man finde mange ligheder. Hvis man bare kigge på udseende, kan man hurtigt se at de her helt ens bortset fra logo.

Torrent klient: BitTorrent
Torrents klient: uTorrent

Begge klienter har applikationer til både Mac, Windows og Android. Hvis man kigger på anmeldelser, for de forskellige klienter, er der en del flere der klager over langsom download hastighed med uTorrent. Uden at kunne konkludere noget ud fra dette, er det alligevel det der gør, at vi vil anbefale BitTorrent, hvis valget er i mellem disse to.

Hurtigere torrents download

En af de mest brugte metoder til fil-deling på internettet er torrents. Dette kan nemt gøres med vores to førnævnte torrent klienter, BitTorrent og uTorrent. Mange oplever dog ofte problemer med, at deres internetudbyder har begrænset deres download hastighed i torrent klienter. Grunden til dette er selvfølgelig, at torrents ofte er forbundet med brud på ophavsretten. Med en VPN kan du omgå hastighedsbegrænsninger ved at skjule din identitet. Dette kan gøre med en VPN.

Disclaimer: Denne guide er lavet, så du kan download torrents sikkert med henblik på privatliv og anonymitet. Vi anbefaler kun download af lovlige torrenst, der ikke bryder ophavsretten eller andre love og regler. De fleste torrents bryder ophavsretten, undersøg derfor torrents inden du vælger at download, ellers kan du ende med at bryde loven!

  • Læs også vores artikel angående VPN her
4.8/5 - (21 votes)