Hold dig selv og din PC sikker når du er på nettet

Trusler fra IT-kriminelle der forsøger at inficere vores computer med virus, eller aflure koder til netbanker osv. er et stigende problem, som vi er nødt til at forholde os til. Kravene til sikre passwords er blevet større, i takt med at hackerne er blevet bedre og dygtigere til at bryde vores koder, og overvågningen af vores brug af internettet og indsamlingen af data, gør os alle en smule nervøse. Det behøver dog ikke at være så svært, at sikre sig mod de trusler der lurer på nettet, så med de rette sikkerhedsprogrammer og en smule sund fornuft er du godt stillet.

Brug sikre passwords – Sådan gør du

Når vi taler om sikkerhed på internettet, skal du starte med at kigge på dine passwords, hvilket er et af de første steder at sætte ind, når du øsnker at øge din egen online sikkerhed. Det er ikke tilfældigt, at flere og flere organisationer, selv i onlinespillebranchen, giver forslag til beskyttelse af personlige data, til installation af spywarescannere eller udgiver artikler med 10 tip til at lave sikre adgangskoder, som du kan se hos Rådet for Digital Sikkerhed. Dine passwords skal være nærmest umulige at gætte, og jo flere bogstaver, tal og tegn et password består af, jo sværere er det at bryde. Dernæst må du aldrig bruge det samme password flere forskellige steder, da det vil give en hacker adgang til alt ved kun at bryde en enkelt kode. Det lyder som en umulig opgave, men ved hjælp af en password manager, et program som husker dine kodeord, bliver det noget lettere. Lastpass er en password manager der er let at bruge, og programmet er tilmed på dansk.

VPN gør dig anonym på nettet

Et af de store samtaleemner i øjeblikket er, at vores færden på internettet kan spores. Det kan være en ubehagelig tanke at blive overvåget og ikke at vide, hvad disse oplysninger kan blive brugt til. Selvom de fleste af os surfer ganske uskyldigt rundt, vil vi gerne kunne bruge nettet, uden at hvert eneste klik og hver eneste side vi besøger kan kortlægges. Ved hjælp af en VPN-forbindelse kan du opnå anonymitet, og sikre at ingen kigger med på de data der sendes frem og tilbage. En anden fordel ved VPN er, at du har mulighed for at bruge tjenester, du ellers ikke ville have adgang til normalt. Når du f.eks. logger dig på Netflix, bliver du automatisk præsenteret for det danske udbud af film. Ved at bruge en VPN-forbindelse kan du få adgang til andre landes Netflix, bl.a. den amerikanske, som indeholder mange flere film end den danske. VPN kan bruges på både computer og mobil, så sikkerheden bliver maksimal.

Husk altid at installere et antivirus program

Din computer skal altid være udstyret med et godt antivirusprogram, og hvis du ikke allerede har et sikkerhedsprogram installeret, så skynd dig at få det gjort. Virus kan komme ind i computeren på mange forskellige måder, og et antivirusprogram sørger for at holde din computer og mobil beskyttet. Virus har ofte til formål at inficere din computer med et skadeligt program eller skadelig kode, som i værste fald kan ødelægge din software og styresystem. Derved er der er risiko for, at alle dine dokumenter, billeder og andre filer går tabt. De fleste antivirusprogrammer beskytter også mod andre trusler såsom ransomware, hvor en hacker låser for adgangen til din computer, så du skal betale for at få låst op igen. Programmerne blokerer også for spyware, som har til formål at udspionere dig. Spywareprogrammer kan bl.a. aflure dine koder til netbank, og andre steder hvor du logger dig på med adgangskoder. Mange antivirusprogrammer har tillige indbygget spamfilter, der hjælper med at frasortere de mange spammails, som ellers kan blive en daglig irritation. Antivirusprogrammet beskytter også mod skadelige links i e-mails, så du ikke risikerer at få virus ind derfra. Det findes en masse forskellige antivirusprogrammer, hvoraf nogle er gratis at benytte i deres grundform. Hvis du vil have adgang til de mere avancerede funktioner og opnå ekstra beskyttelse, er du dog nødt til at betale for en licens.

Brug dine sunde fornuft

Det vigtigste råd i forbindelse med internetsikkerhed er dog fortsat, at du skal bruge din sunde fornuft, når du surfer rundt på nettet. Undgå at klikke ind på sider af mere upålidelig karakter, og vær ekstra mistænksom når du modtager tilbud der er for gode til at være sande.

Rate this post