Sådan har VPN tjenester været med til at udvikle streaming landskabet

Sådan har VPN tjenester været med til at udvikle streaming landskabet

VPN blev angiveligt opfundet af en Microsoft medarbejder tilbage i 1996, og var først tiltænkt som en måde hvorpå, store selskaber kunne sende filer og kommunikere privat og sikkert over internettet. Det var derfor ikke tiltænkt som et redskab til den private internetbruger, men efterhånden som internettet udviklede sig, gik det op for flere og flere mennesker at en VPN kunne være meget nyttig at bruge.

Flere private har brugt VPN

Mange internetbrugere har således brugt en VPN for at komme uden om censur, styrke privathed og sikkerhed samt til at streame diverse sportsbegivenheder som eksempelvis fodboldkampe, som de ellers ikke ville have adgang til i deres eget land. I Danmark har der i den seneste tid for eksempel været meget få muligheder for at se fodbold fra La Liga og Serie A, og nogle af de fodboldfans der gerne har villet følge med i disse ligaer, har derfor set sig nødsaget til at åbne en konto på en udenlandsk streamingtjeneste med rettighederne til disse ligaer. Geoblocking betyder dog at danske brugere også har været nødt til at bruge en VPN, for at kunne se indholdet fra disse streamingtjenester, der ellers ikke ville være tilgængelige. Det samme gør sig gældende for mange mennesker i mange andre lande verden over.

Flere private har brugt VPN

VPN tjenester har banet vejen for streaming

Den enorme udvikling i folks streamingvaner på internettet og ikke mindst deres brug af VPN tjenester har betydet, at måden hvorpå folk ser sport, serier og film ændrer sig dramatisk i disse år. Hvis vi går bare 10 år tilbage i tiden så folk udelukkende sport via traditionelle TV-kanaler, men i dag bruger stadigt flere og flere mennesker forskellige streamingtjenester som Netflix, Viaplay, HBO, Amazon Prime, Rakuten TV og YouTube TV til at se deres underholdning. Det betyder på samme tid at flere og flere mennesker også bruger en VPN, da streamingtjenester bruger geoblocking, hvilket betyder at noget af deres indhold kun kan ses af folk i særlige lande. Eksempelvis har Netflix et markant større udvalg af film og serier på den amerikanske version end på den danske, og det skyldes for det meste at Netflix på noget af deres indhold, kun har rettigheder til at vise indholdet i USA. Mange danskere bruger derfor en VPN for at omgå geoblokeringen, så de kan tilgå det store udvalg, der er tilgængeligt på den amerikanske version.

Streamingtjenesterne er i rivende udvikling, og tilpasser sig løbende brugernes behov. Vi ser derfor at flere og flere streamingtjenester kommer på markedet, og specielt fodbold er ved at udvikle sig til en internetvare, som Youtube og Amazon Prime har taget fordel af ved at streame kampe. Amazon Prime der i sommeren 2019 sikrede sig rettighederne til Premier League, som er verdens mest populære fodboldliga. Ifølge Premier Leagues egen hjemmeside følger over 1,35 milliarder mennesker verden over den engelske liga, og måden hvorpå disse folk kan følge deres favorithold, er i mange tilfælde altafgørende for deres valg af streamingtjeneste/TV-pakke.

Mange mennesker har nemlig fodbold som højeste prioritet, når de skal vælge deres pakkeløsning, og det er derfor et smart træk af Amazon, der med denne investering har spottet en mulighed for at komme ind på streamingmarkedet. I første omgang har den amerikanske gigant sikret sig pakke F-rettighederne til Premier League, hvilket betyder at de i Storbritannien har sikret sig rettighederne til 20 Premier League kampe per sæson fra 2019-20 til 2021-22 sæsonen. Herunder indgår kampene fra de ekstremt populære Boxing Day-kampe i England, hvor alle Premier League holdende skal i aktion. Her bliver der især tunet ind på Amazon Prime fra den globale fanbase af Liverpool-tilhængere, der for alt i verden vil se deres hold vinde. Historisk set er det nemlig sådan, at det hold der fører Premier League efter jul næsten altid vinder ligaen. I år fører Liverpool allerede klart Premier League, og de er blandt mange fodboldeksperter derfor storfavoritter til at hente guldet hjem. Det samme sig gældende hos bookmakerne, der også har indset at det i år nok er Liverpools tur til at vinde. For eksempel hos 888sport der tilbyder op til 1000 kr. i velkomstbonus til alle nye spillere. Her giver Klopp og co. således odds 1.05, hvis de vinder Premier League, og det eneste man behøver at gøre for at få fingrene i velkomsbonussen er at oprette en konto og indbetale et beløb op til 1000 kr., og så tillægger de 100% af indbetalingsbeløbet til din konto.

Amazon Primes Premier League-rettigheder gør sig dog kun gældende for Storbritanniens medlemmer af streamingtjenesten, og medlemmer udenfor Storbritannien kan således ikke se kampene på Amazon Prime uden at have en VPN installeret, og det kommer derfor nok ikke som den store overraskelse når VPN tjenesterne omkring juletiden, oplever en stigning i antallet af brugere.

Fremtiden for streaming- og VPN tjenester

Antallet af VPN-brugere er faktisk steget drastisk i løbet af de seneste par år, hvor der er blevet målt en stigning i brugere på 165% mellem 2016 til 2018. Interessant nok viser det sig at størstedelen af VPN-brugerne sidder i de mindre udviklede lande. En af de største årsager til det skal måske findes i at lande som Kina, Rusland og mellemøstlige lande har en meget striks internetpolitik, hvilket betyder at meget indhold på internettet i disse lande er censureret. VPN tjenester har derfor været den eneste løsning for mennesker i disse lande, som gerne vil følge med i deres yndlingsserier og se deres favorithold spille, og det er derfor ikke utænkeligt, at der i fremtiden kommer endnu flere VPN-brugere.

Lige netop Amazons indtog i sportstreaming-verdenen kan vise sig at blive et vendepunkt for hele sportsindustrien, og det er således ikke utænkeligt at det kun er første skridt på vejen mod et rent streaming-monopol af fodbold. 

Den teknologiske udvikling gør ligeledes, at vi står lige på tærsklen til en fundamental ændring i måden hvorpå vi ser sport. Det er derfor en spændende tid for sportsfans, der i fremtiden kan forvente sig mange flere muligheder for at se deres favoritsport, samt nytænkning i forhold til hvordan sporten bliver vist. Vi kan således forvente os personaliserede og interaktive funktioner såsom afstemninger, avatarer, køb af merchandise, fantasy fodbold og sikkert også integration af sociale medier så man kan kommentere direkte på et stream og meget mere.

Det betyder højest sandsynligt også at VPN bliver endnu mere udbredt blandt den generelle befolkning, da flere og flere vil ty til online streamingtjenester for at følge deres hold, ligesom mange flere vil installere en VPN for at kunne se de rigtige kampe.

Rate this post